Thursday, April 29, 2010

_::ubat demam::_

Assalamulaikum semua..
Fuhh fuhh berabuk sunggoh..hihi
Al maklum la aku ngan anak2 bru jew stabil dr batuk2 n seseme..
Nak citer pas ubat demam ne..
Ne la ubat yg paling mujarab..
Anak aku yg si tiha pntng klu ayahnya li kan AISKRIM..
Dah la batuk2 ngan seseme lom hilang sibuk dok mintak2 nak mkn aiskrim..
Kang klu x bagi dia teriaQ kuat2 lak..Sampai bergegar tmn aku ne nnt..hehe
Tapi bila dah bg skali nnt dia mintak berkali-kali.
Adussss payah tul..Nak xnak bg jew la..Klu batuk kew apa kew nnt teriaQ kat ayah oke..
Sebab apa,sebab ayah yg beli..
JOm layan gambo..














Saturday, April 24, 2010

_::minum air::_

video

video ne time adam minum air msk..


_::giliran adam lak::_

Assalamualaikum semua..
Aritu tiha demam kali ne giliran adam lak..
Tapi dia cuma batuk2 jew..
Walaupon batuk2 jew tp cian gak sbb dia x selesa..
Asyik nangis jew..Sampai sore garau dbuatnya..
Malam td bwk dia g klinik then doc ckp ada merah ckit kat tekak dia..
Doc bg ubat antibiotic ngan ubat batuk..
Masa akaknya demam xde lak batuk2..
Xkan la berjangkit..
Mungkin faktor cuaca yg x berapa menentu skang ne..
Jap panas jap ujan..
Aku pon dah start batuk2 gak ne..
Aku amalkan minum air suam banyak2..
Adam pon aku bg air msk gak..
Terliuk-liuk bdn dia minum air msk..
Muka x tau la nak ckp apa..Berkerut semacam..
Dia ne sama cam akaknya gak pyh mkn ubat..


~ubat batuk~

~ubat antibiotic~

~semuanya rm25~



Wednesday, April 21, 2010

_::tiha demam lg::_

Assalamualaikum semua..
Maaf la sbb lmbt ckit menghapdet blog..
Maklum la cik lappy yg lama msuk icu..
X tau la masaalah ape..
Ne pon pinjam cik lappy cik ian..
Ari ne anak aku si tiha demam lg..
Mungkin demam sbb tkena ujan aritu..
Leh lupa lak nak mandikan dia..
Time tu dah mlm..G umah jiran aku nak amik brg jap..
Ujan xla lebat sgt cuma gerimis halus2 jew..
Alhamdulillah pas bg mkn ubat kuang ckit pnsnya..

Semoga anak ibu cepat2 yea syg..

Monday, April 19, 2010

_::permulaan pertama::_

Assalamualaikum semua..
Hehehe sebenarnya aku nak citer satu permulaan yg baik buat kluargaku.
Anakku adam dah tunjukkan ckit2 pergerakkan tuk mengiring..
Walaupon kejap2 tp tu satu permulaan yg baik..
Cepat2 la meniarap yea sayang..
Tak sabar rasanya nak tgk sekali lg walaupon ne bukan pengalaman yg pertama..
Ibu sayang akak ngan adik..muahhhh100X








Friday, April 16, 2010

_::botak lagi::_

Assalamualaikum dan Salam Jumaat..
Hari sekali lagi aku membotakkan rambut adam..
Bukan sesaja nak botakkan tp rambut dia yang dulu tumbuh nipis jew..
Kata org afdal cukur rambut anak 3 kali..
Ne aku baru cukur tuk kali yg kedua..
Kali ne agak susah ckit la sebab dia dah beso dan pergerakkannya semakin aktif..
Kalau dulu dok diam jew tp kali ne mmg xleh dok diam..
Kejap ke kiri jap ke kanan..
Dahtu nangis lak nak tido..
Pas siap sume aku mandikan dan tidokan dia..
Lena sungguh dibuai mimpi..hehehehe








Thursday, April 15, 2010

_::breastfeed + botol::_

Assalamualaikum semua..
Nak citer la psl menyusukan adam ne..
Susu badan aku dahla byk klu dia x menyusu..
Lebih2 lg klu dia ngantuk sgt sampai xnak bgun2..
Aku cuba la pump susu aku tu kat botol..
Banyak gak la dpt then aku try la bg adam menyusu pki botol
tp dia wekk wekk kuarkan..Mungkin dia x biasa lg..
Akhirnya susu yg byk tu aku buang jew..Lagipon bukannya leh simpan blk pon klu
dah kuarkan dr peti sejuk..









(kaler blue xde la..pink pon pink la..)

Wednesday, April 14, 2010

_::buai umah atok::_

Assalamualaikum semua..
Aku mmg htr anak2 aku check up kat klinik desa berdekatan ngan umah mertua..
Kat sana sng ckit sebabnya suami aku xyah penat2 nak amik cuti..
Bapak mertua aku leh hantar..
Klinik tu xde la jauh sgt..Dalam kg tu gak..
Dari kliik lg anak aku meragam nak tido..
Aku plan mmg xnak bwk buai sbb nak ajar dia tido bawah lak tp x berjaya..
Lagipon bukannya lama sgt kat umah mertua..
Ptg ahad bertolak dr umah ari senin ptg bru blk umah aku sndri
sbb ptg tu nak amik mykid adam yg dah siap..
Nak berangkut byk2 leceh..
Balik jew dr klinik aku terus menyusukan secara baring..
Langsung dia xnak menyusu..
Last2 bapak mertua aku uatkan buai segera..Terkepit anak aku dbuatnya..
hahaha xpe la..
Janji adam dpt tido jap pon jadilah..







Aikkk dlm tido pon sempat senyum dik yea..suka la tu!!

Tuesday, April 13, 2010

_::Tiha vs Adam::_

vs

Rasa2nya bahagian mana yg sama??

_::3 bulan + 7kg::_

Assalamualaikum semua..
Rasanya dah lama x update blog..Semakin hari semakin bz kurasakan..
Semalam adam genap 3 bulan..Macam biasa la rutin tiap2 bulan kena g klinik check up..Alhamdulillah kesihatannya ok,berat bdn pon ok..Skang berat badan dia dah 7kg..Naik 800gm..Patut la dah terasa sgt bila dukung..Kena cucuk kat peha belah kanan..
Dah la dr awal spai klinik menangis jew sbb nak tido..Kena cucuk lg
la kuat dia menangis..Bagi susu xnak..
Adam ne klu nak tido bukan leh tangguh2..hihihi naik jenuh la nak pujuk..
Ne sume gara2 tido buai..errmmmm
Xpe la janji anak ibu sihat..Ibu syg akak ngan adik..










yeahhh adik dah beso!!
(hahaha beso bdn jew..)