Friday, March 05, 2010

_::pengalaman melahirkan Adam Farish(part 3 end)::_

Assalamualaikum semua..Ok kita sambung lg..Yang ne last ok..Maleh nak smbung2 lg..hehe maklum la skang keje makin bertambah..Bila doktor sampai jew masing2 meneruskan tugas dorg..Doktor pompuan la yang buat..Masa anak pertama dulu doktor lelaki..Nurse inject dua kali kat belakang badan tuk kebaskan separauh badan aku..Sakit nya mak datuk!!Pastu dorg test la cucuk aku ngan jarum tuk memastikan separuh badan aku dah kebas..

Doktor pon mulakan operasi belah membelah perut aku..Bau hangit semacam..Lama gak doktor tu buat..x kuar2 lg baby ne..Badan aku menggigil plak..Makin lama makin kuat plak gigilnya..Walaupon dorg dah pasang alat pemanas badan tp tetap menggigil gak..Masa tuk kuarkan baby yg x mau kuar..Sakit gak perut aku bila dorg tekan byk kali kat ulu hati..Sampai terangkat-angkat kaki doktor tu bila tekan ulu hati aku..Dah la kat ulu hati tu leh rasa klu org tekan sbb x kena bius..Aku pon apa lg genggam kuat tangan nurse kat sebelah..

Aku tanya nurse kat sebalah aku,dah kuar ke belum?nurse tu cakap lom lg..Aduh lamanya..Moga2 xde apa2..Tak lama pastu aku dgr tangisan baby..Alhamdulillah tepat pukul 5.10 ptg anak aku selamat dilahirkan dgn berat 4kg..Patut la payah nak kuar 4 kg rupanya..Siap nurse tu ckp "beratnya adik ne!!"..Aku ckp nurse nak tgk anak,nurse ckp jap lg dorg bg tgk..Bila dah siap,dorg tunjukkan sekejap..Alhamdulillah aku dpt anak lelaki dan cukup sifatnya..Dapat la aku cium anakku 2X..Pastu dorg bawak g..

Bila dah tgk anakku lupa plak yg doktor lom lg siap menjahit perut aku..Lamanya aku rasakan kat dlm bilik bedah tu..Maklum la doktor pompuan yg buat..Bila dah siap,aku sempat ucapkan terima kasih kat doktor dan nurse yg bertugas..Aku masih lg kat dlm kawasan bilik bedah tuk dipantau sebelum dihantar ke wad biasa..Kat situ aku masih lg menggigil..Sempat plak aku tido sekejap..Maklum la x tido dr pg..

Sampai masa tuk aku di hantar ke wad biasa..Aku tengok suamiku ttp setia menanti diluar bilik bedah..Sempat aku tanya,"dah tau jantina anak kew?" suamiku ckp "x tau"..Aku bgtau la anak lelaki..Beratnya 4kg..Suamiku tersenyum jew..Bahagia rasanya..Sampai jew kat wad biasa aku dipindahkan ke katil..Nurse dah siap menanti..Dorg pkikan aku baju dan kain..Time tu separuh badanku masih lg kebas..Doktor check pon aku x rasa apa2..Banyak tul darah beku..Macam nak pitam jew tgk darah byk sgt..

Sebelum suamiku balik sempat dia tgk anak dan azankan sekali..Alhamdulillah anakku kini dah sepasang..Pasne kena fikir 2 kali nak mengandung lg ke x..haha..Sakit weiii dan lg satu bila aku dgr akak kat sblh katil aku ckp yg akak sblh katil dia hampir2 nak meninggal masa pembedahan tgh dijalankan,rasa cam xnak mengandung lg..Tapi klu dah rezeki alhamdulillah terima je..Mungkin 3-4 thun lg..


Dah habissssssssss!!


Assalamualaikum semua..Ok kita sambung lg..Yang ne last ok..Maleh nak smbung2 lg..hehe maklum la skang keje makin bertambah..Bila doktor sampai jew masing2 meneruskan tugas dorg..Doktor pompuan la yang buat..Masa anak pertama dulu doktor lelaki..Nurse inject dua kali kat belakang badan tuk kebaskan separauh badan aku..Sakit nya mak datuk!!Pastu dorg test la cucuk aku ngan jarum tuk memastikan separuh badan aku dah kebas..

Doktor pon mulakan operasi belah membelah perut aku..Bau hangit semacam..Lama gak doktor tu buat..x kuar2 lg baby ne..Badan aku menggigil plak..Makin lama makin kuat plak gigilnya..Walaupon dorg dah pasang alat pemanas badan tp tetap menggigil gak..Masa tuk kuarkan baby yg x mau kuar..Sakit gak perut aku bila dorg tekan byk kali kat ulu hati..Sampai terangkat-angkat kaki doktor tu bila tekan ulu hati aku..Dah la kat ulu hati tu leh rasa klu org tekan sbb x kena bius..Aku pon apa lg genggam kuat tangan nurse kat sebelah..

Aku tanya nurse kat sebalah aku,dah kuar ke belum?nurse tu cakap lom lg..Aduh lamanya..Moga2 xde apa2..Tak lama pastu aku dgr tangisan baby..Alhamdulillah tepat pukul 5.10 ptg anak aku selamat dilahirkan dgn berat 4kg..Patut la payah nak kuar 4 kg rupanya..Siap nurse tu ckp "beratnya adik ne!!"..Aku ckp nurse nak tgk anak,nurse ckp jap lg dorg bg tgk..Bila dah siap,dorg tunjukkan sekejap..Alhamdulillah aku dpt anak lelaki dan cukup sifatnya..Dapat la aku cium anakku 2X..Pastu dorg bawak g..

Bila dah tgk anakku lupa plak yg doktor lom lg siap menjahit perut aku..Lamanya aku rasakan kat dlm bilik bedah tu..Maklum la doktor pompuan yg buat..Bila dah siap,aku sempat ucapkan terima kasih kat doktor dan nurse yg bertugas..Aku masih lg kat dlm kawasan bilik bedah tuk dipantau sebelum dihantar ke wad biasa..Kat situ aku masih lg menggigil..Sempat plak aku tido sekejap..Maklum la x tido dr pg..

Sampai masa tuk aku di hantar ke wad biasa..Aku tengok suamiku ttp setia menanti diluar bilik bedah..Sempat aku tanya,"dah tau jantina anak kew?" suamiku ckp "x tau"..Aku bgtau la anak lelaki..Beratnya 4kg..Suamiku tersenyum jew..Bahagia rasanya..Sampai jew kat wad biasa aku dipindahkan ke katil..Nurse dah siap menanti..Dorg pkikan aku baju dan kain..Time tu separuh badanku masih lg kebas..Doktor check pon aku x rasa apa2..Banyak tul darah beku..Macam nak pitam jew tgk darah byk sgt..

Sebelum suamiku balik sempat dia tgk anak dan azankan sekali..Alhamdulillah anakku kini dah sepasang..Pasne kena fikir 2 kali nak mengandung lg ke x..haha..Sakit weiii dan lg satu bila aku dgr akak kat sblh katil aku ckp yg akak sblh katil dia hampir2 nak meninggal masa pembedahan tgh dijalankan,rasa cam xnak mengandung lg..Tapi klu dah rezeki alhamdulillah terima je..Mungkin 3-4 thun lg..


Dah habissssssssss!!


4 komen²:

Miss ... said...

alhamdulillah semua berjalan lancar :)

Cik Cahaya said...

alhamdulillah berjalan dengan baik.. wah.. bestnyer dah bila dah dapat sepasang ni kan?? huhuhu..

Yatie said...

ngeri nyer pengalaman ieda.....pepon semua dah selamat kan....

Misz_zana'85 said...

takootnya baca kisah kak eida :'(
memang nanges baca entry nie..bukan sebab takut, tp sebab terharu..ntahla..ape2la saye nie..isk~

kak eida, semangat kuat..saye nie xtau la cane..huhuu