Thursday, March 04, 2010

_::pengalaman melahirkan Adam Farish(part 2)::_


Assalamualaikum semua..Ok aku sambung blk citer yg tergantung aritu..Bila aku dihantar masuk ke bilik bersalin,semua nurse yg bertugas menjalankan tugas masing2..Mula la cucuk tangan aku tuk masukkan air..Time tu perut aku cam biasa la jap sakit jap hilang..Nurse masukkan ubat tuk mempercepatkan aku bersalin..Tapi tak gak bersalin..Makin sakit adalah..Hanya tuhan jew yang tahu penderitaan aku masa tu..

Bila doktor check pintu rahimku dah terbuka 6cm..Dah berbotol-botol gak air masuk dlm badan aku tp ttp pintu rahimku 6cm jew..Sudah berkali-kali aku memandang jam di dinding rasanya dah lama gak kat dlm bilik tu..Makin lama perut aku makin sakit..Sampai meleleh air mata aku time tu..Terfikir plak saat2 mak aku melahirkan aku dulu..Begini rasanya..

Dah hampir 9 jam aku kat dalam bilik tu..Bila doktor dtg check aku sekali lg ttp pintu rahimku terbuka 6cm..Doktor mangambil keputusan tuk menjalankan pembedahan kerana dah lama sgt menunggu..Lagipon anakku pon dah berak dlm perut..Membahayakan keselamatan aku dan bayiku..

Nurse memanggil suamiku utk doktor memberi keterangan mengenai pembedahanku..Aku dan suamiku terpaksa redha demi menyelamatkan bayiku..Setelah nurse selesai membuat persediaan tuk menghantar aku ke bilik bedah,aku disuruh tido dulu kerana bilik bedah penuh time tu..Dah la perutku sakit kena tunggu lg..

Bila aku nak tido nurse dtg plak nak bawak aku ke bilik bedah..Walaupon ne bukan pengalaman pertama melahirkan secara pembedahan tp aku ttp rasa takut dan gementar..Bila dah berada dlm bilik bedah semua persiapan dilakukan dgn teliti..Aku dpt rasakan bilik ne sama dgn bilik yg aku masuk 2 thun dulu..Perasaan takut mula aku rasai tp nurse2 kat dlm tu ttp menenangkan aku..Kat dlm tu aku sekali lg terpaksa menunggu kerana doktor x sampai lg..

Nantikan sambungannya!!


Assalamualaikum semua..Ok aku sambung blk citer yg tergantung aritu..Bila aku dihantar masuk ke bilik bersalin,semua nurse yg bertugas menjalankan tugas masing2..Mula la cucuk tangan aku tuk masukkan air..Time tu perut aku cam biasa la jap sakit jap hilang..Nurse masukkan ubat tuk mempercepatkan aku bersalin..Tapi tak gak bersalin..Makin sakit adalah..Hanya tuhan jew yang tahu penderitaan aku masa tu..

Bila doktor check pintu rahimku dah terbuka 6cm..Dah berbotol-botol gak air masuk dlm badan aku tp ttp pintu rahimku 6cm jew..Sudah berkali-kali aku memandang jam di dinding rasanya dah lama gak kat dlm bilik tu..Makin lama perut aku makin sakit..Sampai meleleh air mata aku time tu..Terfikir plak saat2 mak aku melahirkan aku dulu..Begini rasanya..

Dah hampir 9 jam aku kat dalam bilik tu..Bila doktor dtg check aku sekali lg ttp pintu rahimku terbuka 6cm..Doktor mangambil keputusan tuk menjalankan pembedahan kerana dah lama sgt menunggu..Lagipon anakku pon dah berak dlm perut..Membahayakan keselamatan aku dan bayiku..

Nurse memanggil suamiku utk doktor memberi keterangan mengenai pembedahanku..Aku dan suamiku terpaksa redha demi menyelamatkan bayiku..Setelah nurse selesai membuat persediaan tuk menghantar aku ke bilik bedah,aku disuruh tido dulu kerana bilik bedah penuh time tu..Dah la perutku sakit kena tunggu lg..

Bila aku nak tido nurse dtg plak nak bawak aku ke bilik bedah..Walaupon ne bukan pengalaman pertama melahirkan secara pembedahan tp aku ttp rasa takut dan gementar..Bila dah berada dlm bilik bedah semua persiapan dilakukan dgn teliti..Aku dpt rasakan bilik ne sama dgn bilik yg aku masuk 2 thun dulu..Perasaan takut mula aku rasai tp nurse2 kat dlm tu ttp menenangkan aku..Kat dlm tu aku sekali lg terpaksa menunggu kerana doktor x sampai lg..

Nantikan sambungannya!!

3 komen²:

Maswani said...

tahniah..sori late wish.. comel adam farish..

Miss ... said...

wargh ada sambungan lagi hehe..debo2 huhu..eh wak bedah g ekk..hmm..apepun alhamdulillah semua ok2 je :)

Cik aiNa said...

iskk..takut lak aina baca neh. uwaa..nak baby tapi takut nak bersalin..hhehee